
JIKA memilih makanan ketika berkunjung ke restoran atau hotel hendaklah mencari menu yang sihat. Elak memilih makanan berminyak atau serbuk perasa (MSG) berlebihan.
Eksekutif Sous Chef Hotel Vistana Kuala Lumpur, Chef Tan Kwang Aik, berkata pilih makanan yang bersayur selain hidangan yang dikukus, rebus, panggang atau dibakar.
“Bagi mengelak kolesterol, elak mengambil daging, otak, hati, ketam, udang atau sotong.
“Makan banyak buah-buahan sebagai pencuci mulut,” katanya yang turut berkongsi membuat burger berinti daging (patty) untuk dikongsi bersama pembaca kali ini.
Sebarang pertanyaan, kunjungi Hotel Vistana Kuala Lumpur di No 9, Jalan Lumut Off Jalan Ipoh, Kuala Lumpur atau hubungi 03-40428000, faksimili 03-40411400 atau e-mel: viskl@po.jaring.my atau layari http://www.vistanahotels.com/vkl
Resipi patty burger (khusus untuk 10 hidangan)
Bahan-bahannya:
Daging lembu (dicincang) 2.0 kilogram
Lemak (dicincang) 400 gram
Serbuk cajun 20 gram
Serbuk cayenne 20 gram
Serbuk paprika 10 gram
Serbuk jintan 20 gram
Bawang besar (dicincang) 200 gram
Bawang putih (dicincang) 40 gram
Sos teriyaki 120 gram
Tepung gandum 50 gram
Serbuk stok ayam 20 gram
Garam 12 gram
Kuning telur 2 biji
Cara-caranya:
Campurkan semua bahan di atas ke dalam satu bekas besar dan gaul sehingga sebati. Kemudian ambil pes yang diadun tadi dan bentukkannya seperti patty burger. Anggaran berat setiap patty adalah sebanyak 180gm. Simpan semalaman atau sekurang kurangnya 2 jam di dalam peti sejuk. Patty burger yang siap, boleh dipanggang sehingga masak.
Bahan hiasan:
Roti bun (roti bulat khusus untuk burger) berbijan 1 biji
Keju cheddar 1 keping
Lada Benggala (dihiris) 30 gram
Bawang besar (dihiris) 30 gram
Garam 5 gram
Serbuk cajun 5 gram
Mentega 15 gram
Kentang goreng 300 gm
Minyak (untuk menggoreng)
Cara-caranya:
Potong bun kepada dua dan sapukan mentega. Panaskan roti tadi diatas kuali leper. Alih setelah panas. Masukkan lebihan mentega tadi ke dalam kuali dan goreng hirisan lada Benggala dan bawang tadi bersama sedikit garam dan serbuk cajun. Goreng sehingga kekuningan. Goreng kentang tadi sehingga masak. Susun roti bijan, patty burger, keju dan juga hirisan lada dan bawang besar ke dalam pinggan bersama kentang goreng dan sedia untuk dihidang. |
No comments:
Post a Comment